terug naar nieuws

26 mei 2000

Definitief voorbij

BASE CAMP - Steven is vandaag afgedaald naar Base Camp. Daarmee zijn zijn kansen om de top te halen definitief voorbij. Vanochtend heeft hij in Advanced Base Camp nog éénmaal de weerberichten bekeken en de conclusie getrokken dat een tocht naar boven levensgevaarlijk zou zijn.

Steven vertelde vanuit Base Camp dat hij enorm baalt. "Ik voel me fysiek erg fit en sterk en ik zou heel graag nog een keer de berg oplopen als het weer goed genoeg was daarvoor. Mike en ik waren de laatste die nog een kans hadden om de top te halen en dan zie je door de weerberichten dat dat niet kan en dat is vreselijk jammer."

Steven kijkt terug op een aantal onvoorziene gebeurtenissen. "Ik was er helemaal klaar voor om naar de top te gaan. Ik heb drie keer pech gehad. Eén keer omdat mijn zuurstoffles het niet goed deed, nog een keer omdat mijn teamgenoten niet verder konden en nu met het weer. Het was me gelukt als het weer goed was geweest of als het zuurstofapparaat had gewerkt."

Steven is op dit moment niet van plan nog een keer te proberen de Mount Everest te beklimmen. "Nee, dit doe ik één keer en dan is het klaar. Er komen hier best veel mensen die het vier keer proberen en daar heb ik geen zin in. Kijk, je bent echt een half jaar heel intensief bezig geweest met hoe je die berg om moet klimmen. En gister was dat van 'nou, niet dus', 'je hebt je kans gekregen', 'over'."


Steven in het Advanced Base Camp.
Foto: Essent@Home Everest Expeditie

terug naar nieuws