terug naar archief

7 januari 2000

Lactaat test

AMSTERDAM - In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam hebben Frits, Steven en Joke een lactaattest gedaan. Bij deze test worden hartfrequentie en zuurstofopname gemeten onder een toenemende belasting. Deze test is nodig om een op maat gesneden trainingsschema op te stellen.

Tot nu toe trainden de drie expeditieleden naar eigen inzicht en ongestructureerd. Ter voorbereiding op de beklimming van de Mount Everest, doen ze aan hardlopen, fietsen, fitness, duinloop met zware rugzak, krachttraining en steppen.

Voor het beklimmen van de Mount Everest heb je namelijk een combinatie van condities nodig. Steven: "Aan de ene kant is duurconditie een vereiste omdat je urenlang in de weer bent. Dit train je door duurtraining bij fitness. Maar ook door in bergachtig gebied lange wandeltochten met een rugzak op te maken en te fietsen. Aan de andere kant moet je veel kracht hebben omdat je spieren door de lage luchtdruk op hoogte veel te weinig zuurstof krijgen en dus verzuren. Je spieren maak je sterk door krachttraining en intervaltraining. Wat we vaak doen is na vier uur lopen een uur lang een berg op en af rennen zonder rugzak op. Dit heet intervaltraining."

De uitslagen van de test maakten duidelijk dat de groep al een goede conditie heeft maar dat er nog hard gewerkt moet worden.


Frits tijdens de lactaat test.
Foto: Steven Le Poole.

terug naar archief

 
Ø