terug naar archief

4 mei 2000

Geen contact

AMSTERDAM - De expeditieleden zijn maandagochtend 1 mei vertrokken vanuit Base Camp naar Advanced Base Camp. De afgelopen dagen heeft de redactie in Amsterdam nog geen contact kunnen leggen met de klimmers via de satelliettelefoon. De redactie heeft daarom geen nieuwe video's, dagboeken of andere informatie ontvangen.

Dat het niet lukt om de klimmers te bereiken kan meerdere oorzaken hebben. Zo moet het communicatiecentrum met zicht op de naderende toppoging verplaatst worden van Base Camp naar ABC. Alle apparatuur moet meegenomen worden de berg op. Dit kan enige vertraging opgelopen hebben.

Een andere mogelijkheid is dat er iets mis is met de satelliettelefoon. De expeditie beschikt voor zulke gevallen over twee telefoons. Wel kan het zijn dat de extra telefoon zich op een andere plek dan de klimmers bevindt.

De klimmers zullen de extra telefoon dan eerst op moeten halen en afgesproken is dat dit alleen gebeurd als het klimschema niet in gevaar wordt gebracht. Zodra de klimmers weer in de gelegenheid zijn om gegevens door te sturen, zullen zij de dagboeken en video's van de afgelopen dagen verzenden. De site wordt dan aangepast en de achterstand weggewerkt.


De satelliettelefoon waarmee de klimmers communiceren
met de rest van de wereld.
Foto: Essent@Home Everest Expeditie

terug naar archief