terug naar archief

4 april 2000

Alles en iedereen goed de grens over

ZANGMU - Na een lange rit over hobbelige en soms stuk geslagen wegen, is de expeditie vandaag goed in China aangekomen. De grensovergang is een spannend moment omdat het vaak nogmaar de vraag is of alle bagage, die door dragers naar boven getild wordt, ook daadwerkelijk aan de andere kant van de grens terecht komt.

Om dit probleem op te lossen hadden Joke en Tjitte afgesproken alle bagage in de gaten te houden. Tjiite zou kijken of alles werd meegenomen terwijl Joke boven zou controleren of alles inderdaad aankwam. Joke: "Goed syteem, dachten we. Maar toch kwam Tjitte opeens naar boven terwijl ik de salleliettelefoon nog niet had gezien. Bleek dat een sherpa de tas apart had meegenomen maar dat niet tegen ons gezegd. Miscommunicatie noemen ze dat."

Toen alles en iedereen eenmaal goed de grens was overgekomen, ging de expeditie naar een hotel in Zangmu. Bij het avondeten kwamen ze het hoofd van de Chinese Mountaineering Association tegen. Hij wilde whiskey drinken met de groep want 'he who drinks whiskey can climb mountian'. Steven: "Hij wilde wel heel erg zeker stellen dat wij de berg zouden beklimmen want hij bleef maar toasten."


De Mount Everest op afstand.
Foto: Essent@Home Everest expeditie.

terug naar archief