terug naar archief

2 mei 2000

Reddingsactie Mick Cottam

BASE CAMP - Vandaag zijn Frits, Steven en Joke vertrokken naar ABC. Een uur voordat Joke en Steven ABC bereikten, kwamen ze Mick Cottam tegen. Mick werd op dat moment gedragen door een expeditielid van de British Military Expedition. Mick blijkt HAPE te hebben. Dit is longoedeem, een fatale vorm van hoogteziekte.

Frits, Steven en Joke zijn toen omgedraaid en hebben Mick geholpen met de afdaling. In een tent van de Chinese expeditie in het 6000-meter kamp leggen ze Mick in een Gamov bag, die Dave Horrex haastig had gebracht. Een Gamov bag is een soort compressiekamer die een lagere hoogte simuleert.

Na anderhalf uur is Mick van daaruit met zuurstof naar Base Camp gelopen. Om half drie 's nachts arriveerde hij daar, samen met de klimmers die hem ondersteunden. Tjitte heeft vervolgens de hele nacht bij Mick gezeten om te controleren of alles goed ging.

De volgende ochtend heeft Mick de expeditie verlaten. Hij is met een jeep naar Kathmandu gebracht. Tijdens de afdaling gaat het beter met hem.

De klimmers hebben de dag na de reddingsactie, 2 mei dus, gebruikt om uit te slapen en te rusten. Pas morgen of overmorgen zullen zij weer vertrekken naar ABC.


terug naar archief