terug naar archief

18 mei 2000 - 10.00 uur

Steven keert om

BASE CAMP - Vanochtend om half vijf Nederlandse tijd meldde Tjitte vanuit Base Camp dat Steven is omgekeerd. Steven is zonder zuurstof tot 8300 meter (Top Camp) geklommen en heeft daar vannacht geprobeerd de kapotte regulator van zijn zuurstoffles te repareren. Dit is niet gelukt. Steven besloot daarop terug te keren naar ABC.

Frits, Paul Walters en David Horrex bevonden zich op dat moment in het North Ridge Camp. Zij hebben gewacht op Steven en samen zijn ze nu bezig met de afdaling naar ABC. Wel heeft Paul last gekregen van sneeuwblindheid. Dit is vervelend bij de afdaling maar te behandelen met oogdruppels. Deze medicijnen bevinden zich in ABC.

Tjitte vertelde verder dat Steven teleurgesteld is maar wellicht eind mei een tweede poging wil wagen. Voordat Steven weer omhoog gaat, zal hij eerst meerdere dagen moeten uitrusten in ABC. Ook moet er wederom een zogenaamd 'window' zijn; een periode van vier opeenvolgende dagen gunstig weer.

Het weer voor de komende dagen ziet er redelijk goed uit. Er zal iets meer sneeuw vallen maar het zal minder waaien. Hoe het weer eind mei zal zijn, bij een eventuele herkansing, is nog niet te voorspellen.

In de video bij dit nieuwsbericht legt Steven alles uit over de zuurstofflessen. De video is gemaakt voor zijn vertrek uit ABC.



Steven legt op video uit hoe zuurstofflessen werken.
Foto: Essent@Home Everest Expeditie

terug naar archief