terug naar archief

17 mei 2000 - 14.00 uur

Frits bereikt de top

BASE CAMP - Frits Vrijlandt heeft vanochtend om 7.38 uur Nederlandse tijd (11.23 uur lokale tijd) de top van de Mount Everest bereikt. "Het is net of je vanuit een vliegtuig naar beneden kijkt", aldus Frits in een exclusief interview met de @Home redactie vanaf het hoogste punt van de wereld. Met de telelens kon men in Base Camp de klimmers op de top waarnemen. Frits is hiermee de eerste Nederlander die de top van de 8848 meter hoge Mount Everest via de Noordkant heeft bereikt.

Teamgenoot Paul Walters, met wie Frits zeven en een half uur eerder vanuit Top Camp vertrok, bereikte eveneens het hoogste punt. Frits vertelde via de walkie talkie en de satelliettelefoon dat hij zich goed voelt. Hij maakte een frisse en alerte indruk. Wel had hij het een beetje koud. Het weer is goed en Frits vond het uitzicht geweldig.

Paul en Frits waren niet de eersten die dit jaar de top bereikten. Vanaf de Noordkant haalden de eerste klimmers, van het Russische team, 15 mei de top. Japanse klimmers bereikten vandaag vlak voor Frits en Paul de top. Frits en Paul liepen achter de Japanners aan omdat de sherpa's van het Japanse team de vaste touwen aan hebben gebracht. Ook hebben vandaag, voor het eerst van dit seizoen, klimmers vanaf de doorgaans eenvoudigere zuidkant de top gehaald.

De stemming is Base Camp is opperbest. Er klonk juid gejoel toen Frits vanaf de top met de walkie talkie liet weten het hoogste punt bereikt te hebben. Joke: "Iedereen was hier de hele ochtend heel gespannen. We zaten buiten in onze stoelen al uren naar de berg te kijken en hoorden op een gegeven moment gejuich vanuit het Japanse kamp. Even later meldde Frits zich en konden we hem en Paul feliciteren. Geweldig, onze expeditie is geslaagd!"

Met het bereiken van de top is Frits de eerste Nederlander die ooit via de Noordkant de top bereikte. In 1982 probeerden Bart Vos en Ronald Naar tijdens de eerste Nederlandse Everest expeditie via de klassieke Mallory en Irvine route - over de Noordgraat - de top te bereiken. Zij moesten echter omkeren op ongeveer 8000 meter. Frits en Paul hebben het via dezelfde route nu wel gehaald. Wel bereikten vijf Nederlanders via de zuidkant de top. Dit zijn Bart Vos, Ronald Naar, René de Bos, Edmond Öfner en de eerste Nederlandse vrouw Katja Staartjes.

Frits keerde vanmiddag om vier uur uur plaatselijke tijd terug in het Top Camp. Hij is nu onderweg naar het North Ridge Camp. De redactie heeft op verzoek van de klimmers gewacht met publiceren tot zij in een minder risicovolle zone zijn. De terug is aanzienlijk gevaarlijker dan de heenweg omdat de klimmers dan vermoeider zijn en soms minder alert.

Het andere Nederlandse expeditielid, Steven Le Poole, is inmiddels gearriveerd in het Top Camp. Naar verwachting zal hij morgen naar de top gaan. Hij vertelde Joke dat hij zich sterk voelt.


Frits Vrijlandt op de top.
Foto: Essent@Home Everest Expeditie.

terug naar archief