terug naar archief

16 april 2000

Zware eerste nacht in ABC

ADVANCED BASE CAMP - De expeditieleden hebben vanacht voor het eerst geslapen in het Advanced Base Camp. Dit is de meeste teamleden slecht bevallen. Steven noemt het een 'klotenacht' en Joke heeft overgegeven.

Een eerste nacht op zo'n hoogte is altijd zwaar. Steven: "Dit vind ik eigenlijk het zwaarste van Himalaya expedities: die eindeloze nachten. Meestal duik je om half acht je mandje in omdat het dan koud en donker is en ga je er om half zeven uit. Met de beste wil van de wereld kan ik gewoon niet elf uur slapen en blijf ik de hele nacht draaien en woelen."

Aan het ontbijt verscheen dan ook niet iedereen. Sommige leden bleven in hun tent liggen en de expeditieleden die wel verschenen, hadden wallen onder hun ogen, klaagden over hoofdpijn en zaten te puffen en hijgen.

Tjitte heeft vanuit het Base Camp radio-contact gehad met de groep in ABC. "Gisteren hebben ze vanaf het tussenkamp nog vijf uur moeten lopen, waarmee ze een totaal van 1.200 meter hoogte hebben afgelegd in twee dagen. Ondanks de acclimatisatie-tochten kwam dit hard aan met het gevolg dat velen een slechte nachtrust hebben gehad en vandaag met hoofdpijn rondlopen. Nou betekent dat gelukkig niet dat je meteen weer de klim omlaag moet maken, op 6.400 meter is het lichaam nog net in staat zich aan te passen aan de hoogte, dus is het vooral zaak rustig aan te doen en vooral veel te drinken."




Penitenten, ook wel ijstorens, op weg naar ABC.
Foto: Essent@Home Everest expeditie.

terug naar archief