terug naar archief

15 mei 2000

Toppoging verloopt volgens plan

BASE CAMP - Frits is gisteren samen met Paul Walters en David Horrex uit ABC vertrokken, op weg naar de top. Vandaag zijn ze vanuit de North Col naar het North Ridge Camp vertrokken. Steven, Mike Pearson en David Jewell zijn vandaag vertrokken uit ABC. Zij slapen vannacht op de North Col en vertrekken morgen naar de North Ridge.

Als alles volgens plan verloopt zullen Frits, Paul en David Horrex woensdag naar de top gaan. Steven, Mike en David Jewell proberen dan donderdag de top te bereiken.

Steven is een dag later vertrokken omdat hij meer zekerheid wilde over de weersvoorspellingen. Ook wilde hij iets meer weten over het aanbrengen van de vaste touwen. De vaste touwen worden aangebracht door sherpa's van een Japanse expeditie. Morgen brengen zij, als het weer goed blijft, de vaste touwen naar de top aan. Mocht dit niet lukken, dan zullen zij dit woensdag doen. De sherpa's vertrekken dan eerder dan de Japanse klimmers en Frits, Paul en David Horrex om ervoor te zorgen dat alles gereed is voor de toppoging.

Het Top Camp van de expeditie is inmiddels ingericht. Alle spullen zijn er en twee van de drie tenten zijn al opgezet. Afhankelijk van het weer zetten de sherpa's morgen de derde tent op. Ook brengen ze dan acht flessen zuurstof omhoog waardoor de totale voorraad zuurstofflessen in het Top Camp op 24 komt.

Het weer ziet er voor de komende dagen gunstig uit. Tjitte vertelde dat ze uit betrouwbare bron hebben vernomen dat het tot 22 mei goed lijkt te blijven. Alleen morgen zou het slechter kunnen zijn waardoor de sherpa's dus misschien tot woensdag moeten wachten met het aanbrengen van de vaste touwen.



Mike Pearson vertrekt vanuit ABC op weg naar de top.
Foto: Essent@Home Everest Expeditie.

terug naar archief