terug naar archief

12 mei 2000

Toppoging

BASE CAMP - Vijf expeditieleden gaan een eerste toppoging wagen. Vandaag zagen de weersvoorspellingen er dermate gunstig uit dat de klimmers morgen vertrekken naar ABC. Zondag hopen ze de North Col op te gaan en als alles volgens plan verloopt zullen zij dan van dinsdag op woensdagnacht een eerste toppoging wagen.

Tjitte meldde via de satelliettelefoon vanuit Base Camp dat Steven, Frits, Mike Pearson, David Jewell en Paul Walters in het eerste topteam zitten. Zij zijn 'summit ready' en klaar om een eerste toppoging te ondernemen.

Zaterdag vertrekt het team uit Base Camp naar Advanced Base Camp. Als de weersvoorspelling er in ABC goed uitziet, vertrekken ze zondag naar de North Col. Tijdens de topdag vertrekken ze dan dinsdagnacht vanuit het Top Camp naar de top. Als alles goed gaat zullen ze woensdag rond twee uur 's middags de top bereiken. Daarna dalen ze zo snel mogelijk af.

Of alles goed gaat, is afhankelijk van het weer. De klimmers hebben twee dagen goed weer nodig en twee dagen redelijk weer. Als er dus vier dagen goed weer voorspeld zijn, vertrekken ze zondag vanuit ABC naar de North Col en vandaaruit verder omhoog.


De Everest vanuit Base Camp.
Foto: Essent@Home Everest Expeditie.

terug naar archief