terug naar archief

10 februari 2000

Overnachten in een koelcel

AMSTERDAM - Ter voorbereiding op de lage temperaturen op de Mount Everest hebben Frits, Steven en Joke een nacht doorgebracht in een koelcel in Amsterdam. De temperatuur daalde tot min twintig graden Celsius.

De avond begon met het opzetten van de tent in ŽŽn van de koelcellen van koelbedrijf Beemsterboer in de Amsterdamse Westhaven. Tussen de tonnen met ingevroren vruchtensap werd de drie het hemd van het lijf gevraagd door belangstellende journalisten. Na de interviews en fotosessies gingen het drietal de tent in om daar, bij ongeveer min twintig graden Celsius, de nacht door te brengen.

Het doel van de overnachting was het testen van het materiaal omdat het soms onduidelijk is hoe materiaal als camera's en laptops zich houden bij extreem lage temperaturen. Een risicofactor is bijvoorbeeld het bevriezen van een liquid-beeldscherm van een laptop. De nieuwe slaapzakken en slaapmatjes hebben de test goed doorstaan, net als de camera. De inhoud van ŽŽn van de thermosflessen was daarentegen bevroren. Ook de batterij van de laptop was in no time leeg.

Ondanks de barre kou hebben de drie goed geslapen. Steven: "Ik heb lekker geslapen. Het lijkt net echt kamperen in de bergen, ware het niet dat de grond hier van beton is in plaats van van rots." Joke noemt nog een ander verschil: "Elke keer als ik net in slaap viel, begonnen de ventilatoren weer te loeien. Dat maakte veel herrie. Op de berg is het tenminste lekker stil." Daar heeft Steven nog een kanttekening bij: "Dat klopt niet helemaal hoor, op de berg hoor je de wind continu om je tent heen gieren."


Oefenen in de koelcel.
Foto: Richard Mouw.

terug naar archief

 
Ø