terug naar archief

10 april 2000

Aankomst Base Camp

BASE CAMP - Na zes dagen reizen heeft de expeditie het Base Camp bereikt. De tenten zijn opgezet, alle spullen uitgepakt en alle teamleden zijn gezond gearriveerd. Ook zijn ze blij dat ze nu niet meer onderweg zijn. Steven: "Het is heerlijk om nu al je spulletjes uit te pakken en ze eindelijk bij de hand te hebben."

Het basiskamp is vanaf nu, samen met het Advanced Base Camp, de vaste thuisplaats van de teamleden. Hier hebben alle teamleden een eigen tent en is er een toilettent en een gezamenlijke eettent. Met klapstoelen en klaptafels probeert de groep dit kamp een beetje bewoonbaar te maken.

Het Base Camp ligt aan het einde van de weg op 5130 meter hoogte. Het bestaat uit een grote, grijze vlakte met veel stenen. Er staan nu zo'n vijf expedities maar dit zullen er meer worden. In totaal willen twintig expedities dit voorjaar via de Tibetaanse zijde de Mount Everest beklimmen.

Aanstaande donderdag gaat de groep met yaks, Tibetaanse buffels, naar het Advanced Base Camp (6400 meter). Ook hier zullen zij vaak verblijven. "Maar", zo zegt Steven, "Advanced Base Camp ligt toch een stuk hoger. Als je lichaam moet herstellen van een acclimatiseringstocht op de berg, kan je dat beter op een lagere hoogte doen." Zowel Base Camp als Advanced Base Camp zullen dus veel gebruikt worden.


De tent in Base Camp.
Foto: Essent@Home Everest expeditie.

terug naar archief